December 1, 2022

Business Project

Verrukkelijk zakenmaniakken

COVID bevindt zich op of nabij recordniveaus in het hele land. Wetenschappers zeggen dat één (behoorlijk grove) indicator niet liegt

Afvalwater is altijd een geheime vertelling geweest van echte COVID-niveaus in de VS, ook al hebben testen er niet in geslaagd om de ware omvang van de infectie vast te stellen. Dankzij dit weten we dit: COVID op veel locaties in de VS bevindt zich op of rond het niveau dat wordt waargenomen tijdens de eerste Omicron-piek in januari – het hoogtepunt van de pandemie tot nu toe.

Stanford- en Emory-universiteiten werken samen met Alphabet-eigendom Voorwaareen precisiegezondheidsbedrijf dat voorheen bekend stond als Google Life Sciences, gaat gratis afvalwaterrapportage van ziekteverwekkers zoals COVID-19 aanbieden aan geïnteresseerde rioolwaterzuiveringsinstallaties in de VS

Hun onderzoekers hebben record- of bijna-recordniveaus van het virus gevonden in de Bay Area van Californië en Coeur d’Alene, Idaho, onder andere Dr. Alexandria Boehm, professor aan de afdeling Milieu en Civiele Techniek aan de Stanford University, vertelde Fortuin op dinsdag.

“De niveaus die we zien in afvalwater bij een aantal fabrieken die we controleren – en andere fabrieken in het land die we niet zien – zijn net zo hoog of bijna net zo hoog als tijdens de eerste piek in januari,” zei ze.

COVID-afvalwater is misschien op recordniveau, maar je zou het niet weten door te kijken naar officiële positieve gevallen van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention. Dat komt omdat het testen op een historisch dieptepunt staat, dankzij een toename van thuistesten en een afname van testen in het algemeen.

Dit heeft de VS en andere landen met vergelijkbare testtrends in een situatie gebracht die veel experts hebben gelijkgesteld aan ‘blind vliegen’ – niet minder op een moment dat de meest overdraagbare, immuun-ontwijkende COVID-variant tot nu toe de VS en de wereld overspoelt.

De meeste lokale afvalwaterniveaus die Boehm ziet, lijken “zeer op wat ze waren in januari, dicht bij wat ze waren of waren hoger dan wat ze waren”, zei ze.

“Er zijn een paar uitzonderingen, maar dat is over het algemeen het geval”, zei ze.

De VS zagen de hoogste ziektecijfers in januari, tijdens de piek van de eerste Omicron-golf, met een gemiddelde van bijna een miljoen gevallen per dag. Vanaf deze week tonen CDC-gegevens het zevendaagse gemiddelde van het land op ongeveer 120.000 gevallen – veel minder dan de Omicron-winter. Meer dan 80% van de gevallen die vorige week in de VS werden gediagnosticeerd, waren relatief nieuwe Omicron-subvariant BA.5, volgens CDC-gegevens die dinsdag zijn vrijgegeven.

Maar die cijfers zijn gebaseerd op officiële testgegevens, wat de realiteit logenstraft. Afvalwater is een veel betrouwbaardere maatstaf voor de verspreiding van ziekten in gemeenschappen, omdat gedragsveranderingen het niet zullen veranderen, zei Boehm.

“Mensen hoeven er niet voor te kiezen dat hun uitscheiding in het afvalwater terechtkomt zoals ze zouden moeten wanneer ze een PCR-test zouden moeten ondergaan,” zei ze. “Ze hoeven geen afspraak te maken, erheen rijden, in de rij wachten, dat ding in hun neus steken, en dan doet het pijn.”

“Als je bent aangesloten op het systeem, wordt je informatie vastgelegd in het afvalwater.”