We zien al een tijdje hoe AI menselijke banen overneemt – industriële, productie- en zelfs financiële industrieën zijn enorm verstoord door het vermogen van machines om als mensen te denken. Maar hoe zit het met creatievelingen? Lopen zij ook gevaar? Kan door AI gegenereerde inhoud op korte termijn menselijke schrijvers vervangen?
Sommige marketeers en innovators zeggen ja. Nieuwe technologische tools aangedreven door OpenAI’s GPT-technologie begon de deining van AI-gegenereerde inhoud op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines en elders op internet. Gebabbel over enorme kostenbesparingen als gevolg van AI-geschreven artikelen heeft makers van inhoud alert gemaakt op tekenen dat hun baan mogelijk in gevaar komt.
Maar is de hype echt? Moeten we ons allemaal zorgen maken dat contentmarketing zoals we die kennen wordt overgenomen door machines?
Als je het mij vraagt (en de machthebbers bij Google), is het antwoord nee – in ieder geval niet op korte termijn. Ik zal uitleggen waarom en een eigen experiment delen.
#AI-gegenereerde #content is verbeterd, maar zal de makers van menselijke content niet snel vervangen, zegt @BrennerMichael via @CMIContent. Klik om te tweeten
Staat van door AI gegenereerde inhoud in 2022
Computers gebruiken al tientallen jaren natuurlijke taalgeneratie (NLG) om tekst te maken. Het is echter pas de laatste jaren dat de technologie zo geavanceerd is geworden dat marketeers kunnen praten over het potentieel voor het maken van inhoud.
Toen OpenAI in 2020 de GPT-tool (afkorting van Generative Pre-trained Transformer) uitbracht, leek het erop dat het potentieel kon worden gerealiseerd. Sindsdien zijn er nog twee updates (GPT-2 en GPT-3) uitgebracht en GPT-4 zal naar verwachting in de komende maanden worden uitgebracht.
Elke versie is steeds beter geworden in het produceren van tekst die leest alsof een echt mens het heeft geschreven. De release van GPT-3 resulteerde in een exponentiële sprong in vaardigheid en nauwkeurigheid in vergelijking met GPT-2.
GPT-geproduceerde inhoud zweeft vermoedelijk rond op internet zonder te worden herkend als door AI gegenereerde inhoud (althans niet door menselijke lezers). De prevalentie zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Maar zal GPT-geproduceerde inhoud binnenkort menselijke schrijvers vervangen? Onwaarschijnlijk.
AI-gegenereerde inhoud mist nog steeds de nodige nuance om te voldoen aan hoogwaardige contentmarketingnormen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Google nog steeds zegt dat het spam is.
#AI-gegenereerde #content mist de nodige nuance voor content van hoge kwaliteit, en @Google zegt nog steeds dat het spam is, zegt @BrennerMichael via @CMIContent. Klik om te tweeten
Voor contentmarketeers die zich aan de wetten van Google houden (ook wel elke contentmarketeer genoemd), is dat een dealbreaker. Als Google geen door AI gegenereerde inhoud rangschikt, kunnen makers van AI-inhoud eenvoudig menselijke makers van inhoud niet vervangen.
Google’s kijk op door AI gegenereerde inhoud
Tijdens een recente Google SEO Hangout, liet senior webmaster trends analist John Mueller geen ruimte voor verwondering. Kortom: door AI gegenereerde inhoud breekt met de richtlijnen voor webmasters die Google ‘sinds bijna het begin’ had.
De vraag werd gesteld door Reddit-moderator Rohan Chaubey. Hij verwees naar een recente thread waarin John had opgemerkt dat makers geen door AI gegenereerde inhoud zouden moeten gebruiken, maar hij ging niet verder. Toen hem om opheldering werd gevraagd, zei John:
Mijn vermoeden is dat de kwaliteit van de inhoud misschien een beetje beter is dan de echt ouderwetse tools, maar voor ons is het nog steeds automatisch gegenereerde inhoud, en dat betekent voor ons dat het nog steeds tegen de webmastergids is. Dus dat beschouwen we als spam.
Dus daar heb je het. Ik heb interessant commentaar gezien over deze uitwisseling die suggereert dat Google hypocriet is over AI-gegenereerde inhoud. Ze zijn tenslotte een van de meest door AI aangedreven bedrijven ter wereld. Waarom zouden ze geen tool ondersteunen waarmee marketeers dezelfde technologie kunnen gebruiken?
Het is gemakkelijk om aan te nemen dat Google bang is dat hun tools geen door AI gegenereerde inhoud zouden onderscheiden van zijn door mensen gemaakte tegenhanger – en misschien is het tot op zekere hoogte waar. Maar ik denk niet dat dat de motivatie is voor hun standpunt over dit onderwerp.
Google is al lang een voorstander van mensgerichte inhoud. We hebben het allemaal gehoord – schrijf niet voor de algoritmen; schrijf voor je echte publiek. Google heeft speciaal algoritmen ontwikkeld om echte menselijke waarde te herkennen en heeft zelfs richtlijnen voor videomakers gegeven (zoals EAT en YMYL) om te begrijpen hoe ze die waarde evalueren.
Door AI gegenereerde inhoud (althans in zijn huidige vorm) brengt de centrale huurder in gevaar waar Google (en wij allemaal als contentmarketeers) lang onder hebben geopereerd: inhoud is waardevoller dan traditionele advertenties omdat het mensgericht is. Het helpt mensen – of ze nu op het punt staan iets te kopen of niet.
Als Google door AI gegenereerde inhoud zou goedkeuren en rangschikken, zou het de kwaliteitsstandaard verliezen die hen een marktaandeel van meer dan 90% van de zoekmachinemarkt heeft gegeven.
Mijn AI-inhoudsexperiment
Ik was vrij zeker van mijn mening hierover na jaren de voortgang van GPT en andere tools te hebben gevolgd. Toch dacht ik dat het het beste was om GPT te testen en te kijken wat het opleverde.
Ik gebruikte een van de meest fundamentele onderwerpen die relevant zijn voor mijn bedrijf: waarom is contentmarketing belangrijk?? Ik heb GPT gevraagd om er een blogintro over te schrijven. Dit is wat ik heb:
Contentmarketing is een strategische marketingaanpak die is gericht op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente inhoud om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden – en uiteindelijk om winstgevende klantactie te stimuleren.
Indien correct uitgevoerd, kan contentmarketing een uiterst effectieve manier zijn voor bedrijven om contact te maken met hun doelgroepen, vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen en de verkoop te stimuleren. Bovendien kan contentmarketing bedrijven helpen zichzelf te positioneren als opinieleiders in hun branche, wat verder kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken en de bedrijfsgroei te stimuleren.
Na het te hebben gelezen, nam mijn eerdere vertrouwen in mijn kijk op door AI gegenereerde inhoud af. Natuurlijk was mijn prompt eenvoudig, maar deze tekst is volkomen acceptabel voor een blogintro. Geen grammaticale fouten. Leest voor mij alsof een mens het heeft geschreven.
Toen deed ik twee dingen.
Ten eerste liet ik een vriend hetzelfde verzoek invoeren op een afzonderlijk GPT-account. Hun intro leek erg op de mijne. Geen totale rode vlag – beide waren correct en zoals we weten bevatten blogartikelen vaak vergelijkbare inhoud over veelvoorkomende onderwerpen – maar niet ideaal. Ik publiceer liever geen blogberichten die bijna precies hetzelfde beginnen als anderen die voor dezelfde zoekwoorden rangschikken.
#AI heeft een adequate blogintro gemaakt, maar deze leek te veel op een andere door AI gemaakte intro over het onderwerp om op te vallen in de zoekresultaten, zegt @BrennerMichael via @CMIContent. Klik om te tweeten
Toen vroeg ik GPT om een lang artikel over dit onderwerp voor me te schrijven. Deze keer kreeg ik een OK-artikel, maar het was generiek. Punten werden herhaald, nuance (zoals persoonlijk commentaar of praktijkvoorbeelden) ontbrak en er werden geen nieuwe perspectieven toegevoegd.
Mijn afhaalmaaltijd: Door AI gegenereerde inhoudstools zoals GPT kunnen nu nuttig zijn. Maar ze zijn zeker niet klaar om mensen te vervangen.
Profiteer van voordelen met GPT en vergelijkbare AI-tools
Op dit moment past AI-gegenereerde inhoud beter in de rol van een tool die schrijvers kunnen gebruiken en niet in de rol van de schrijver.
#AI-gegenereerde #content past beter in de rol van een tool die schrijvers kunnen gebruiken en niet in de rol van de schrijver, zegt @BrennerMichael via @CMIContent. #Content creatie Klik om te tweeten
Toen ik dit artikel schreef en GPT uitprobeerde, kwamen er een aantal nuttige use-cases in me op:
Vecht tegen writers’ block
De lege pagina kan zelfs voor de meest ervaren inhoudschrijvers ontmoedigend zijn. Het vragen van een tool als GPT om wat blog-intro-ideeën kan precies het ding zijn om ideeën op gang te brengen voor een nieuw stuk.
Maak een (extreem ruwe) eerste versie
Ik dacht dat het volledige artikel dat ik bij GPT had aangevraagd, een paar kale botten voor een artikel bood. Ik zou het kunnen zien als een soort overzichtsgenerator die bedrijven kunnen delen met schrijvers die er hun draai aan kunnen geven.
Voer AI-gestuurd onderzoek uit
Ik deed een laatste experiment met GPT voor een artikel “met statistieken” over digitale marketing. Het resultaat was een concept met tonnen statistieken – compleet met bronnen – over het onderwerp. De screenshot toont vijf statistieken, wat slechts ongeveer een kwart is van de opgenomen statistieken. Het bevat:
- Volgens eMarketer wordt in de Verenigde Staten $ 146,6 miljard uitgegeven aan digitale marketing.
- 80% van de mensen koopt een product of dienst liever online dan in de winkel, meldt HubSpot.
- 57% van de consumenten zal een bedrijf met een slecht ontworpen site van Adobe niet aanbevelen.
- Volgens HubSpot beoordeelt 75% van de mensen de geloofwaardigheid van een bedrijf op basis van het websiteteken.
- Zoeken is de nummer 1 drijfveer voor inhoudssites en verslaat sociale media met meer dan 300%, zoals gerapporteerd door Compete.
Deze door AI gegenereerde inhoud zou een krachtige eerste richting kunnen geven aan een artikel dat sneller te identificeren is dan het doorzoeken van volledige artikelen in de Google-zoekrangschikkingen.
#AI-gegenereerde #content kan handig zijn om een writer’s block te bestrijden, een globale schets te maken of statistieken over je onderwerp te vinden, zegt @BrennerMichael via @CMIContent. Klik om te tweeten
Waarom we nog steeds mensen nodig hebben om te schrijven
Mijn laatste gedachten brachten me terug naar een kernprincipe van waardegedreven marketing: empathie. Niemand kent mijn publiek beter dan ik, en niemand kent het jouwe beter dan jij. Vooral geen machine – hoe slim die machine ook is.
AI-gegenereerde inhoud als vervanging voor menselijke schrijvers is nog ver weg (zo niet helemaal onmogelijk) omdat het niet in staat is om empathie in de inhoud te kanaliseren. Wat u van GPT (en dergelijke) krijgt, is een nauwkeurige maar algemene samenvatting van wat al over een onderwerp is gezegd, in plaats van een stuk dat speciaal is geschreven om uw publiek nieuwe perspectieven te bieden.
Uw klanten zijn veel te slim voor dat soort inhoud, en eerlijk gezegd voldoet het niet aan de normen die door merken worden gesteld om waarde te bieden. In de nabije toekomst wint mensgerichte en door mensen gecreëerde inhoud nog steeds.
MET DE HAND GEKOZEN GERELATEERDE INHOUD:
Alle tools die in het artikel worden genoemd, zijn geïdentificeerd door de auteur. Als je een tool hebt om voor te stellen, aarzel dan niet om deze in de opmerkingen toe te voegen.
Omslagafbeelding door Joseph Kalinowski/Content Marketing Institute
More Stories
The Different Types Of Internet Consulting Services And Their Advantages
Small Business Teleseminars for Satellite Chamber of Commerce Consulting Strategies
Using GMP Consulting to Your Advantage