June 1, 2023

Business Project

Verrukkelijk zakenmaniakken

Live nieuwsupdates: Hong Kong kan quarantaineregels versoepelen aangezien luchtvaartverboden 100 jaar lang oplopen

Saoedi-Arabië zal meer dan $ 5 miljard uitgeven aan socialezekerheidsuitkeringen en strategische reserves, aangezien het olierijke koninkrijk de beet van de wereldwijde inflatie voelt.

Saoedi-Arabië heeft het relatief goed gedaan bij het beheersen van de inflatie, waarbij de consumentenprijzen vorige maand met 2,2 procent stegen, maar de Saoedi’s beginnen de impact van stijgende prijzen te voelen.

Het koninklijk hof gaf ongeveer $ 2,8 miljard aan directe uitbetalingen aan mensen die zijn geregistreerd bij de sociale zekerheid en aan de Citizens Account, een basisinkomensprogramma, aldus de verklaring.

De rest zou worden besteed aan “het versterken van strategische reserves aan basisgoederen”, meldde het officiële staatspersbureau maandag.

Moslimpelgrims winkelen maandag op een markt in de Saoedi-Arabische heilige stad Mekka

Moslimpelgrims winkelen maandag op een markt in de Saoedi-Arabische heilige stad Mekka © AFP via Getty Images

Het besluit kwam nadat een commissie voor economische zaken onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman, de dagelijkse heerser van het land die toezicht houdt op de economische hervormingen van het land, een onderzoek had uitgevoerd naar de wereldprijzen en hun mogelijke impact op de Saoedi’s, aldus de verklaring.

Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, heeft traditioneel de volatiliteit van de ruwe prijzen gekoppeld aan de overheidsuitgaven. Het is dit jaar een van de belangrijkste begunstigden van de hoge olieprijzen.

Maar nadat hij in het eerste kwartaal van dit jaar een overschot van 15 miljard dollar had geboekt, zei de minister van Financiën dat de regering van plan was het geld te gebruiken om haar vermogensfonds te versterken en de overheidsreserves te versterken, terwijl ze doorgaat met plannen om haar olie-afhankelijke economie op te schudden. .

De buitenlandse reserves van het land zijn gedaald tot $ 453 miljard, tegen een piek van $ 700 miljard in 2014. Het heeft ook ongeveer SR338 miljard ($ 90,1 miljard) aan lokale valutareserves.