Het verhogen van de rente om de vraag – en daarmee de inflatie – te bedwingen is niet de juiste oplossing, aangezien de hoge prijzen voornamelijk zijn veroorzaakt doorway schokken in de toeleveringsketen, aldus een analist.
Wereldwijde fabrikanten en leveranciers zijn niet in staat geweest om goederen efficiënt te produceren en aan consumenten te leveren tijdens Covid-lockdowns. En meer recentelijk hebben sancties tegen Rusland ook het aanbod beperkt, voornamelijk van grondstoffen.
“Het aanbod is erg moeilijk te beheren, we vinden in een hele reeks industrieën, een hele reeks bedrijven, ze hebben heel verschillende uitdagingen door gewoon de kraan weer open up te draaien,” Paul Gambles, managing spouse bij adviesbureau MBMG Team, vertelde CNBC’s “Avenue Signs” op maandag.
Verwijzend naar de energiecrisis waarmee Europa wordt geconfronteerd nu Rusland dreigt de gasvoorziening af te sluiten, zei hij dat “op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag dit een soort van medeafhankelijkheidsdag is waarop Europa zichzelf absoluut in de voet schiet, omdat zoveel van dit is tot stand gekomen als gevolg van sancties.”
“En de Fed zijn de eersten die hun hand opsteken en zeggen dat het monetaire beleid niets kan doen aan de aanbodschokken. En dan gaan ze de rente verhogen.”
De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde haar referentierente in juni satisfied 75 basispunten tot een bandbreedte van 1,5%-1,75% – de grootste stijging sinds 1994. Fed-voorzitter Jerome Powell (hierboven) merkte op dat er in juli nog een renteverhoging zou kunnen komen.
Mary F. Calvert | Reuters
Overheden above de hele wereld hebben zich echter geconcentreerd op het koelen van de vraag als middel om de inflatie te beteugelen. De opheffing van de rente is bedoeld om de vraag met een beperkt aanbod meer in evenwicht te brengen.
De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde bijvoorbeeld haar referentierente fulfilled 75 basispunten tot een bandbreedte van 1,5%-1,75% in juni – de grootste stijging sinds 1994 – waarbij voorzitter Jerome Powell aangaf dat er in juli nog een renteverhoging zou kunnen komen.
De Reserve Lender of Australia zal dinsdag de rente opnieuw verhogen, en andere economieën in Azië en de Stille Oceaan, zoals de Filippijnen, Singapore en Maleisië, zijn allemaal op dezelfde renteverhoging gesprongen.
De Fed zei in een verklaring: het koos ervoor om de tarieven te verhogen omdat de “algemene economische activiteit” in het eerste kwartaal van het jaar leek te zijn toegenomen, waarbij de stijgende inflatie een weerspiegeling was van “onevenwichtigheden in vraag en aanbod in verband fulfilled de pandemie, hogere energieprijzen en bredere prijsdruk”.
Monetair beleid de ‘verkeerde oplossing’
Gambles zei dat de vraag nog steeds onder het niveau ligt dat het was voordat de pandemie begon, maar zelfs zonder de wegversperringen van Covid zou zijn tekortgeschoten.
“Als we kijken naar waar de werkgelegenheid in de Verenigde Staten zou zijn geweest, als we Covid niet hadden gehad en we de lockdowns niet hadden gehad, zijn we nog steeds ongeveer 10 miljoen banen minder dan waar we zouden zijn. Dus er is, er is eigenlijk vrij veel potentiële speling op de arbeidsmarkt. Op de een of andere manier vertaalt dat zich niet naar de daadwerkelijke speling, “zei hij.
“En nogmaals, ik denk niet dat dat een kwestie van monetair beleid is. Ik denk niet dat monetair beleid daar veel verschil in zou maken.”
Satisfied aanbodschokken die van tijd tot tijd hun lelijke kop opsteken, zou het voor centrale banken moeilijk zijn om een duurzame greep op de inflatie te behouden, voegde Gambles eraan toe.
Gambles voerde aan dat de Verenigde Staten in plaats daarvan zouden moeten kijken naar een fiscale stimulans om de inflatie op te lossen.
“Het Amerikaanse federale spending budget voor het boekjaar 2022 is op brutobasis $ 3 biljoen lager dan in 2021. Dus we hebben, weet je, we hebben een enorm tekort aan de Amerikaanse economie. En, weet je , is er waarschijnlijk heel weinig dat monetair beleid daaraan kan doen”, zei hij.
Gambles zegt dat het aanpassen van het monetaire beleid “de verkeerde oplossing voor het probleem” is.
Andere “onconventionele economen” – aangehaald door Gambles in het interview – zoals HSBC senior economisch adviseur Stephen King, hebben ook analyses naar voren gebracht die stellen dat het niet alleen de vraag- of aanbodschok is die verantwoordelijk is voor inflatie, maar de werking van beide partijen van de vergelijking.
Zowel pandemische afsluitingen, omwentelingen in de toeleveringsketen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, evenals de stimulansen die regeringen in hun economieën hebben gepompt en het versoepelde monetair beleid, hebben bijgedragen aan de stijgende inflatie, hebben economen zoals King gezegd.
“Economisch gezien werd de COVID-19-crisis doorway velen in de eerste plaats gezien als een vraaguitdaging. Centrale banken reageerden door zeer lage rentetarieven en aanhoudende kwantitatieve versoepeling aan te bieden, zelfs toen regeringen enorme fiscale stimuleringsmaatregelen boden,” King zei eerder dit jaar in een notitie, voornamelijk verwijzend naar de pandemie.
“In werkelijkheid had COVID-19 in de geavanceerde economieën slechts beperkte lockdown-gerelateerde, vraagzijde-effecten.”
“Neveneffecten van het aanbod zijn zowel groot als veel hardnekkiger gebleken: markten werken nu minder goed, landen zijn economisch ontkoppeld en werknemers kunnen minder grenzen oversteken en zijn in sommige gevallen minder goed beschikbaar binnen de grenzen. Versoepeling van de beleidsvoorwaarden wanneer de leveringsprestaties zo sterk zijn verslechterd, zal dit waarschijnlijk alleen maar tot inflatie leiden.”
Omdat het aanbod niet volledig kan reageren op het toegenomen geld dat doorway economieën als de Verenigde Staten stroomt, moeten de prijzen stijgen, voegde hij eraan toe.
Nog steeds een populair tegengif
Niettemin blijven renteverhogingen het populaire tegengif om de inflatie te fixeren.
Maar economen zijn nu bezorgd dat het gebruik van renteverhogingen als instrument om het inflatieprobleem op te lossen een recessie zou kunnen veroorzaken.
Een stijging van de rente maakt het voor bedrijven duurder om uit te breiden. Dat zou op zijn beurt kunnen leiden tot bezuinigingen op investeringen, wat uiteindelijk de werkgelegenheid en banen zou schaden.
More Stories
Data Science: An Exciting Career Option
Top 10 Jobs For Ex Felons
Do Medical Coders Have a Recession Proof Job?