June 1, 2023

Business Project

Verrukkelijk zakenmaniakken

Strategen over hoe u de marktstorm kunt doorstaan

Een handelaar werkt op de vloer van de New York Stock Trade (NYSE), 27 juni 2022.

Brendan McDermid | Reuters

De eerste helft van 2022 was historisch somber voor de wereldwijde aandelenmarkten, en strategen denken dat er donkere wolken aan de horizon zijn en dat er nog een lange weg te gaan is voordat de storm overwaait.

De S&P 500 sloot vorige week zijn grootste daling in het eerste halfjaar sinds 1970 af, een daling van 20,6% sinds de jaarwisseling. De pan-Europese Stoxx 600 sloot de helft af achieved 16,6% en de MSCI Entire world daalde 18%.

Een reeks andere activaklassen zag ook aanzienlijke verliezen, waaronder obligaties. De traditionele “veilige haven” US-dollar en bepaalde grondstoffen, zoals olie, behoorden tot de weinige uitzonderingen op een anders lelijke zes maanden.

Jim Reid, hoofd van de wereldwijde fundamentele kredietstrategie bij Deutsche Bank, zei vrijdag in een dagelijkse onderzoeksnota dat voor beleggers “het goede nieuws is dat H1 nu voorbij is, het slechte nieuws is dat de vooruitzichten voor H2 er niet goed uitzien.”

Aandelenkeuzes en beleggingstrends van CNBC Professional:

Dat gezegd hebbende, kenden Amerikaanse aandelen een rally toen de tweede helft op vrijdag van start ging, en de Europese markten hadden maandag een positieve dag (een Amerikaanse feestdag).

De macro-economische vooruitzichten blijven echter uitzonderlijk onzeker, aangezien de oorlog in Oekraïne en de inflatiedruk aanhouden, wat de centrale banken ertoe aanzet tot agressieve verkrapping van het monetair beleid en de vrees voor een wereldwijde economische vertraging verergert.

Het ‘economische routine verschuift’

In een halfjaarlijks vooruitzichtenrapport van CNBC, adviseerde HSBC Asset Management beleggers dat het “economische regime lijkt te verschuiven”, aangezien ongunstige aanbodschokken aanhouden, de globalisering vertraagt ​​en de grondstoffenprijzen “seculier hoog” blijven. En dit alles terwijl overheden proberen de ‘transitierisico’s’ van veranderingen in het klimaatbeleid te beheersen.

HSBC’s World Chief Strategist Joe Minor noemde het einde van een tijdperk van wat economen ‘seculiere stagnatie’ noemden, gekenmerkt doorway historisch lage inflatie en rentetarieven. Vanaf nu voorspelt hij een aanhoudend hoge inflatie, hogere rentetarieven en volatielere economische cycli.

“Veel van de tegenwind voor investeringsmarkten wordt nu tegenwind. Dat wijst op een fase van aanhoudende marktturbulentie. Beleggers zullen realistisch moeten zijn above de rendementsverwachtingen en ze zullen more durable moeten nadenken about diversificatie en de veerkracht van de portefeuille”, zei Little.

De opkomende structurele thema’s van deglobalisering, klimaatbeleid en een supercyclus van grondstoffen zullen de aanhoudende inflatie in de grote economieën stimuleren. Hoewel HSBC verwacht dat de inflatie in veel economieën geleidelijk zal afkoelen van de huidige pieken van meerdere decennia, zei Tiny dat de “nieuwe norm” waarschijnlijk sterkere prijsstijgingen op de middellange termijn zal zijn, wat zal leiden tot een fase van hogere rentetarieven.

Om doorway dit nieuwe tijdperk te navigeren, stelde Little voor dat beleggers op zoek gaan naar een grotere geografische diversificatie, waarbij Aziatische activaklassen en kredietmarkten worden benadrukt als ‘aantrekkelijke inkomstenverhogers’.

“Reële activa en andere ‘nieuwe diversifiers’ kunnen ons helpen om veerkracht in portefeuilles op te bouwen. Er is ook plaats voor overtuigingsinvesteringen en thematische strategieën, waar we geloofwaardige megatrends tegen redelijke prijzen kunnen identificeren,” voegde hij eraan toe.

‘De verkeerde kant op gereden’

Dave Pierce, directeur van het in Utah gevestigde Strategic Initiatives, vertelde vrijdag aan CNBC dat de macrokrachten die in het spel waren, betekenden dat de markten nog steeds “in de verkeerde richting gingen”. Hij benadrukte dat de inflatie nog niet zijn hoogtepunt experienced bereikt en dat er geen duidelijke katalysator was om de olieprijzen weer naar beneden te halen.

Hij voegde eraan toe dat tenzij er een oplossing is voor de oorlog in Oekraïne of oliemaatschappijen in staat zijn om de productie op te voeren – wat volgens hem minstens zes maanden zou duren en het risico zou lopen dat de bodem uit de oliemarkt zou vallen als de Russische aanvoer terugkeert – de prijsdruk die centrale banken tot drastische maatregelen heeft gedreven, vertoont geen tekenen van afname.

De aandelenwaarderingen zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van hun pieken van eind 2021, en Pierce erkende dat ze “aantrekkelijker” zijn dan een paar maanden geleden, maar hij wacht nog steeds achieved het opnieuw betreden van posities op de aandelenmarkt.

“Ik breng nu niet al mijn eieren terug op de markt, omdat ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Ik denk dat er een aantal additional retracements zullen zijn die we op de markt zullen hebben , en ik denk dat dat waarschijnlijk nodig is,” zei hij.

“Als je rentetarieven hebt die doen wat ze zijn, is het echt moeilijk om dingen stabiel en werkend te houden en in één richting te gaan.”

Pierce voegde eraan toe dat de correctie van de afgelopen maanden niet verrassend was, gezien de “tijden van overvloed” die de markten genoten tijdens het herstel van de eerste Covid-19-crash tot recordhoogten eind vorig jaar.

Wat de toewijzing van sectoren betreft, zei Pierce dat hij zijn aandacht heeft gericht op goederen en ‘benodigdheden’, zoals gezondheidszorg, voedsel en essentiële kleding.

Recessierisico’s, maar ruimte voor verbetering

Hoewel het investeringslandschap er enigszins gevaarlijk uitziet, suggereerde Tiny van HSBC dat er afterwards in 2022 ruimte is voor betere prestaties als de inflatie afkoelt en de centrale banken een meer “evenwichtige” houding kunnen aannemen.

De vermogensbeheerstrategen van de bank denken dat we nu op of dichtbij “piekpijn” van de inflatie zitten, maar de cijfers zullen pas laat in het jaar considerable dalen. Small zei dat zijn team de loongegevens nauwlettend in de gaten houdt op tekenen dat de inflatie verankerd raakt.

Een agressieve verschuiving van het monetair beleid die een recessie teweegbrengt, blijft de grootste bedreiging voor deze vooruitzichten, suggereerde Very little, maar het precieze state of affairs verschilt for each regio.

“Nu de wereldeconomie zich in een vrij laat stadium van de cyclus bevindt, zien we meer divergentie tussen regio’s. Voorlopig lijken de vooruitzichten voor Europa en delen van de opkomende markten (EM) het meest precair”, zei hij.

In het licht van recente marktbewegingen identificeerde Minor de waardering van obligaties als aantrekkelijker en zei dat er zich selectieve inkomstenmogelijkheden voordeden in wereldwijde vastrentende waarden, met name credits.

“We geven de voorkeur aan kortlopende kredietallocaties, op selectieve foundation in Europa en Azië. Binnen aandelen willen we ook selectiever zijn. We blijven ons richten op waarde en defensieve maatregelen, maar we blijven warn op de mogelijkheid van een nieuwe stijlrotatie, zouden de obligaties moeten stabiliseren’, zei Small.