May 31, 2023

Business Project

Verrukkelijk zakenmaniakken

Web3, een gedecentraliseerd internet, zal evolueren, maar moet eerst door een fase van desillusie gaan

Bron: De TijdRoland Legrand, Vertaald

Antropoloog en futurist van de digitale wereld Brian Solis is optimistisch more than pogingen om het world wide web te hervormen, meer gedecentraliseerd te maken en gebruikers meer macht te geven. Hij waarschuwt echter dat dit zogenaamde world wide web3 eerst doorway een ‘vallei van desillusie’ moet.

Het net is nu klaar voor een derde versie, internet3, een beweging die tot doel heeft het online te decentraliseren en gebruikers meer controle te geven about hun gegevens en bezittingen. De blockchain speelt hierin een belangrijke rol, de technologie die eigendommen en transacties bijhoudt in een digitaal register.

Het is een reactie op Internet 2., het internet van sociale media en de grote internetbedrijven die enorme hoeveelheden gegevens about hun gebruikers verzamelen en beheren. Toen het naar voren kwam, was de belofte dat iedereen zich op het net kon uiten. Solis was toen beslist positief, maar dat oordeel is veranderd. Ik geloofde dat World wide web 2. informatie zou democratiseren en iedereen een stem zou geven, zegt antropoloog en futurist Brian Solis, World-wide Innovation Evangelist bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce.

De goede kant van sociale media is dat het ons wel een stem heeft gegeven, maar dat is ook de slechte kant. Het leidde ook tot verdeeldheid. Ik experienced niet verwacht dat de samenleving zo kwetsbaar zou zijn voor manipulatie en desinformatie’, zegt Solis.

De sociale media bevorderen ook verslaving doorway je aan te moedigen meer en meer te doen op hun sites en applications op foundation van het aantal likes en volgers. Dat is een

Dat is een ongezonde relatie satisfied technologie en het geeft een verkeerd beeld van wat de zin van het leven is. Niemand vindt het leuk om te horen dat ze verslaafd zijn, maar we moeten veel meer aan het probleem doen en daar hebben we hulp van onze overheid voor nodig’, zegt Solis.

Beloften

World-wide-web3 zou daar een alternatief voor moeten zijn. De belofte van world wide web3 is dat je controle hebt around je facts en het gebruik ervan, in plaats van dat die knowledge in handen is van een paar grote bedrijven die al die informatie beheren’, zegt Solis. Maar, vervolgt hij, ‘dat is de belofte, we zien het alleen nog niet.

Op dit second valt een grote ongelijkheid op in het world wide web3-systeem, constateert Solis. 80 procent van de marktwaarde van non-fungible tokens (NFT’s) is geconcentreerd in 9 procent van de rekeningen. Dergelijke tokens zijn eigendomsbewijzen op een blockchain van digitale objecten en groeiden vorig jaar uit tot een ware buzz. De sterke concentratie van eigendom is ook merkbaar in de productie van cryptovaluta. ,1 procent van de bitcoin-mijnwerkers is goed voor de helft van de “productie” van de valuta.

‘Bovendien is het heel moeilijk om internet3 te gaan gebruiken’, zegt de futurist. ‘Je moet een digitale portemonnee hebben, cryptomunten zoals bitcoin of ethereum kopen en die vervolgens gebruiken om een ​​NFT aan te schaffen, en dan moet die NFT veilig worden opgeslagen. We kunnen klagen more than de traditionele banken, maar ze bieden een betrouwbare ervaring. De gebruikerservaring van world wide web3 zal verbeteren, maar is momenteel een grote hindernis.’

Ondertussen staan ​​cryptovaluta’s zwaar onder druk, fulfilled verschillende munten die sinds commence dit jaar beduidend minder waard zijn (in bucks). Volgens de Amerikaanse enterprise-ondernemer Kevin Rose zal dit projecten ontmoedigen die uitsluitend gericht zijn op het verdienen van geld.

Rose richt zich op de onderbouw van world-wide-web3 die ons van gewone gebruikers tot stakeholders maakt’, zegt Solis. De digitale antropoloog haalt de hype-cyclus van onderzoeksbureau Gartner aan, die beschrijft hoe een technologie afdaalt van een piek van overdreven verwachtingen naar de ‘vallei van desillusie’, vervolgens een helling van begrip op en uiteindelijk in productief gebruik terechtkomt.

Desillusie

Voor website3 denkt Solis ‘we staan ​​aan het commence van de reis naar de vallei van de desillusie. Crashes, verlies van vertrouwen en oplichting kunnen daarbij horen.’ Maar uiteindelijk zullen er nuttige projecten ontstaan ​​die betere gebruikerservaringen bieden. ‘Dat gaan we niet morgen of volgend jaar meemaken, maar about vijf jaar. Het zal leiden tot ervaringen die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.’

Mensen begrijpen al dat er een bepaalde waarde is verbonden aan cryptovaluta’s en dat je NFT’s kunt bezitten, maar dat vertelt hen niet hoe belangrijk het is om een ​​digitale portemonnee te hebben om je eigen gegevens te beheren. Die gegevens kunnen ook uw sociale contacten omvatten, wat een heel nieuw iets is. Achieved andere woorden, het begrijpen en gebruiken van website3 vergt enige inspanning. Ondernemers, gebruikers en politici hebben werk voor de boeg om de nieuwe mogelijkheden te benutten en de kwalen van world wide web 2. te bestrijden.